Tarta z kiwi

Składniki:

  • 15 dag mąki,
  • 10 dag masła,
  • 5 dag cukru pudru,
  • żółtko

Krem: 20 dag gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki kremówki, 2 białka, 2 łyżki likieru amaretto

Dodatkowo: 6-7 owoców kiwi, granat

Przygotowanie:

Z mąki, masła, cukru pudru i żółtka zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty o średnicy 23 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na papier wysypać ryż i piec 15 minut w temp. 190 stopni. Następnie usunąć papier z ryżem, piec jeszcze 5 minut.

Śmietanę zagotować, wsypać połamaną czekoladę. Zestawić z ognia, wymieszać. Do letniej czekolady wlać likier. Białka ubić i połączyć z czekoladą. Gęstniejąca masą posmarować ciasto. Obrać owoce, pokroić w plastry, obłożyć tartę, posypać ziarenkami granatu.