Gnocchi z pieczarkami

Składniki:

1 kg mączystych ziemniaków, 2 jajka, 2 szklanki mąki, łyżka masła

Dodatkowo: 40 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chili, 1/4 pęczka natki, 1/2 pęczka bazylii, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki masła, parmezan, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone przepuścić przez maszynkę albo dwa razy przez praskę do ziemniaków. Dodać jajka roztrzepane z rozpuszczonym masłem. Zagnieść razem z mąką. Uformować wałeczki, pokroić na niewielkie kawałki. Każdą kluskę lekko spłaszczyć widelcem. Ugotować w osolonej wodzie.

Na maśle i oliwie usmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Dodać posiekany czosnek i chili. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać natkę i bazylię. Połączyć z gorącymi gnocchi, wymieszać. Posypać parmezanem, podawać.